Hopp til innhold

Kvotekrig på Island

Stortinget i Norge skal snart ta stilling til om de skal tillate fiskere å kjøpe fiskekvoter fra hverandre, som på Island.

Birkir Einarsson
Foto: Johs Kalvemo/NRK

Fiskere i hele Nord-Norge tror at regjeringens forslag om fiskekvoter vil få gjennomslag, selv om de med minste kvoter på Island er misfornøyd.  

En femtedel av kvoten

Isafjorđur er en av småstedene på Island hvor de fleste lever av havfiske, og her merker de at kjøp og salg av fiskekvoter har ført til problemer for de minste båtene. De minste fiskebåtene har i dag en femtedel av den totale fiskekvoten på Island.

- Fiskekvotene blir i dag kontrolert av none få, og det er de store innen fiskerinæringen på Island, som har kontroll over det meste av fiskekvotene. Det sier fisker Birkir Einarsson , som NRK Sámi Radio møter på Isafjorđur.

Lite på små steder

Fisker Birkir Einarsson sier at fiskere med de minste kvotene, ikke er fornøyd med ordningen de har på Island. -De store får større kvoter, og de små mister eller må selge sine fiskekvoter, sier en bekymret Birkir Einarsson.  

Fiske er øya Isafjorđurs gull, mener Einarsson.

Ser forskjeller

På Island ser de nå resultater av regjeringens fiskeripolitikk, og omsettelige fiskekvoter. Kjøp og salg av fiskekvoter går ut over de små fiskerisamfunnene.

- Flere steder er preget av dette og man ser at flere småsamfunn kan bli lagt øde, sier fiskeren Birkir Einarsson.

-Jobber med problemet

 

 

Einar Hreinsson
Foto: NRK Sámi Radio

Myndighetene på Island ser problemet, og jobber for at fiskerisamfunn må få en samlet og større fiskekvote.

-Vi ser allerede i dag at kvoteordningene kan ha slått ut på en feil måte, det må vi bare innrømme. Det sier den Islandske fiskeriministeren Einar Kristinn Gudfinnson til Sámi Radio. Fiskeriministeren har noen løsninger som de mener kan hjelpe.

-Det eneste vi kan hjelpe med i dag, er å gi fem prosent av fiskekvotene til de som har det største behovet for det, sier Einar Kristinn Gudfinnson. 

Aksjoner i Norge

Sist helg ble en tverrpolitisk folkeasjon stiftet i Tromsø, som krever at regjeringen i Norge, trekker tilbake forslaget om kjøp og salg av fiskekvoter for fartøy under 15 meter. "Levandes kyst", som akjsonen heter, forventer at regjeringen også anerkjenner kystfolkets og urbefolkningens rett til ressurssene i havet. En av de som deltok på møtet, var leder i Norske Samers Riksforbund, Silja Muotka.   

 

Korte nyheter

  • Samisk kunst i Astrup Fearnley-samlingen

    Den 28. mars åpnet utstillingen av Astrup Fearnley-samlingen på Astrup Fearnley museet i Oslo. Samlingen består av internasjonal samtidskunst fra ulike kunstnere.

    Verkene som stilles ut er både nye tilskudd til samlingen fra de seneste fem årene, og kjente klassikere fra Astrup Fearnley-samlingen.

    I utstillingen finner man kunst fra Britta Marakatt-Labba, som er blant de nyere tilskuddene i samlingen.

    Et stort broderi av den samiske kunstnaren Britta Marakatt-Labba ble avduket i vandrehallen på Stortinget.
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Arbeiderpartiet ønsker en ny helsereform

    Arbeiderpartiet har på sitt landsmøte vedtatt at de vil starte arbeidet med en helsereform for en mer helhetlig helse- og omsorgstjeneste.

    – Det er et arbeid for at organisering, økonomi, krav til kvalitet og frister kobles til hele pasientløpet, ikke bare til tiden pasienter ligger på sykehus.

    Det sier helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre.

    Dette innebærer at partiet vil fordele ansvar og oppgaver mellom primær- og spesialisthelsetjenesten og at dette skal gi pasienter en felles helsetjeneste.

    «Ingen blir kasteballer mellom ulike nivåer eller institusjoner med høy kvalitet og en sammenhengende helsetjeneste.»

    – Får vi tillit i september skal vi da bruke disse erfaringene til å utrede juridiske, organisatoriske og økonomiske virkemidler som varig knytter tjenestene tettere sammen til beste for pasienter, pårørende og helsepersonell, sier Vestre.

  • Advarer mot flere aprilstormer

    Tidligere denne uken skapte en uvanlig aprilstorm utfordringer i nord. Vindkast på rundt 35 meter i sekundet og godt over 10 meter høye bølger førte blant annet til strømbrudd, stengte fjelloverganger og ferger til kai.

    Nå advarer Meteorologisk institutt om at det kan komme mer uvær i Nord-Norge neste uke.

    – Nord-Norge havner midt mellom varmen i Sør-Norge og kulda på Spitsbergen i uka som kommer. Stor temperaturkontrast mellom nord og sør bidrar til at lavtrykkene vokser og blir kraftige, så landsdelen har trolig ennå ikke sett den siste aprilstormen for i år, skriver de på X.

    Uvanlig kraftig uvær i Bodø.