(Finnmark Dagblad)

Med ordene «Lihku Beaivvi», åpnet Jagland sin tale foran et fullsatt kulturhus.

Sterkt inntrykk

Samefolkets dag ble betydelig markert i Kautokeino, med mange fremmøtte i finstasen, blant dem sametingspresident Aili Keskitalo. Stortingspresident Jagland hadde med seg sin kone Hanne Grotjord. Han fortalte hvor sterkt inntrykk Kautokeino og den samiske kulturen hadde gjort på dem sist de var her påsken 1997.

Stortingspresidenten fortalte med et smil om munnen, hvordan han blant annet hadde beseiret daværende ordfører Anton Dahl i reinkappkjøring. Noe Dahl parerte med å kalle «ren høflighet», og godt valg av kjørerein.

Tette bånd

Jagland hadde selv tatt initiativet til å komme til Kautokeino, og mener det er viktig å markere de tette båndene det faktisk er mellom Sametinget og Stortinget.

- Samefolkets dag er selvsagt viktig for samene, men også for resten av Norge. Den bidrar til å formidle kunnskap om to folk i samme nasjon. Og vi har sett en meget positiv blomstring rundt den samiske tilstedeværelsen særlig siste 30 år, etter at konflikten om Alta vassdraget for alvor vekket storsamfunnets oppmerksomhet mot det samiske.

Livsgrunnlag

Jagland vektlegger også viktigheten av å skape et økonomisk livsgrunnlag for samene og alle som lever her, og håper og tror finnmarksloven og Finnmarkseiendommen vil bidra til å utvikle ny næringsvirksomhet.

- Og om ikke absolutt alle i sameland vil kunne høste av det kommende oljeeventyret i Barentshavet, håper jeg vi likevel kan stå sammen om dette også.

Stolt ordfører

Ordfører Klemet Erlend Hætta var godt fornøyd med å ha presidentene fra begge parlamentene tilstede på Samefolkets dag, og fastslo smilende uten rom for tvil;

- Dette viser at Kautokeino definitivt er samelands midtpunkt.

Hætta utfordret videre begge presidentene til å gjøre Samefolkets dag til offisiell fridag og rød på kalenderen, for virkelig å markere dagen i framtiden.

10. klasse ved Kautokeino ungdomsskole sto for selve arrangementet i Kulturhuset, innimellom talene ble det fremført joik av Sirbma jenta Lill Therese, og av Ole Larsen Gaino.