(Finnmark Dagblad)

36-åringen bor i Kautokeino, er gift og har to barn. Hun har permisjon fra en stilling som førstekonsulent ved Samisk Høgskole, en permisjon som nå blir forlenget med fire år. De to siste årene har hun vært leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) og sitter i Kautokeino kommunestyre for NSRs søsterparti, Samefolkets parti.

President Aili

Men nå er Aili president, eller blir det i alle fall når det nye sametinget er konstituert. Sjøl er hun påpasselig med å understreke dette. Det betyr ikke at hun mistror sine samarbeidspartnere, men at hun ifølge de konstitusjonelle regler faktisk kun er presidentkandidat inntil det nye sametinget har konstituert seg.

Møter kongen og dronningen

Kongen åpner det nye sametinget den 19. oktober, men Aili Keskitalo må vente til dagen etter før hun formelt kan titulere seg som president. Ifølge underdirektør Pål Hivand i Sametinget skjer presidentskiftet etter at det nye sametingsrådet er valgt. Det skjer ved 11-tiden torsdag formiddag. Inntil da er Sven-Roald Nystø fortsatt president.

I «regjeringen»

Forhandlingene med «firerbanden», eller firergruppen som de sjøl helst likte å bli kalt, pågikk til sent torsdag kveld. Natt til onsdag var det brudd i forhandlingene, men da partene igjen kom sammen, kom også avtalen som endelig kunne undertegnes. Den betyr at Aili Keskitalo fra NSR blir president, Johan Mikkel Sara fra lista «samer bosatt i Sør-Norge» blir visepresident og at Terje Tretnes fra Samefolkets Parti får plass i sametingsrådet, sametingets «regjering».

Etterspurt dame

Aili Keskitalo var en etterspurt person fredag morgen. Mobiltelefonen ringte ut, var opptatt, og avslått under forsøkene på å oppnå en intervjuavtale. En tekstmelding ble redningen, etter at hennes medarbeidere i NSR hadde bekreftet at hun var i Kautokeino og at det bare var å kjøre oppover.

- Jeg sitter i resepsjonen på Rica i Alta. Det er bare å komme, hvis du kommer raskt, var beskjeden tilbake.

Tekstmeldinger

Og der satt hun, smilende, med mobiltelefonen i hånda. Lyden var avslått, men stadige lysblink fortalte at langt flere enn Finnmark Dagblad var ute etter den nye presidenten. I korridoren vandret Johan Mathis Gaup forbi. Eilif Aslaksen fra NRK Sameradioen sto og trippet for å få nok et intervju. Og hele tiden blinket det på mobiltelefonens display. Av og til falt intervjuobjektet litt ut av samtalen. Det var når hun måtte lese en tekstmelding. Mange ville ha sin bit av den kommende sametingspresidenten.

Gleder seg

Sjøl ser hun forbausende kvikk ut etter to døgn med spennende forhandlinger. Riktignok har hun ikke deltatt i selve forhandlingsdelegasjonen, men det er neppe noen tvil om at hun likevel har fulgt forhandlingene tett. Nå er avtalen i boks, og Aili bedyrer at hun gleder seg til å ta fatt.

Samtidig ser hun det historisk gledelige i at Sametinget nå får sin første kvinnelige president etter fire perioder med menn øverst ved bordet. At det nye sametinget i tillegg har overvekt av kvinner, synes Aili også er viktig, og gledelig.

Kvinnetinget

Hun går til sitt nye verv med en stor gruppe bak seg, en gruppe som representerer både kontinuitet og fornyelse. Og hun er spent på hvordan det nye sametinget kan bidra til å utvikle det samiske samfunn videre. Det at sametinget nå både får kvinnelig president og kvinneflertall, mener hun vil også vil vise seg i politikken.

- På hvilken måte?

- Vi merket det allerede under valgkampen der kvinnene var mer opptatt av andre typer saker enn mennene. Kvinnene snakket like mye om eldrepolitikk, sosiale saker og familie som om motorferdsel og Finnmarkslov. Dessuten kan kanskje kvinnenes inntreden få nye momenter inn i debatten om motorferdsel og Finnmarkseiendommen. Det er viktig at kvinner synliggjøres i samepolitikken, at vi kan vise at det er mulig å drive samisk topp-politikk også for kvinner og familiemennesker, svarer den nye presidenten.

Kvass opposisjon

- Hvordan skal du møte opposisjonen?

- Vi har hatt en knivskarp konkurranse om å danne flertall, og jeg venter meg en kvass opposisjon. Samtidig vet jeg at det er stor enighet om de store og viktige sakene, sier Keskitalo.

- Flytter du til Karasjok?

Bor i Kautokeino

- Jeg regner med å være en god del i Karasjok. Samtidig har Sametinget en egen avdeling i Kautokeino, en språk- og opplæringsavdeling, og jeg regner med å etablere et kontor der slik at jeg også kan være mye hjemme i Kautokeino. Uansett vil jeg som president være mye ute på reise, og disse reisene kan jeg like godt ta ut fra Kautokeino der jeg har bolig og familie, mener Keskitalo.

- Kommer du til å bli en ny Ole Henrik Magga og reise verden rundt som president?

- NSR er opptatt internasjonale saker, og Sametinget har samarbeidspartnere i andre deler av verden, men det er bergrenset hvor mye jeg kan reise når jeg har familie. Her må vi nok finne en god arbeidsdeling når Sametinget er konstituert.

Stolt

Aili Keskitalo er svært fornøyd med at både valget og forhandlingene til sist gikk hennes vei.

- For meg er dette en stor, personlig opplevelse, og jeg er svært stolt over å ha fått være med på å føre NSR fram til ledelse også at det mye sametinget, sier NSR-lederen som nå blir president.

- Og noe av det første du tar tak i, er opptellinga etter valget?

- Det arbeidet er allerede i gang, svarer Aili Keskitalo, og haster videre til neste intervju, samtidig som hun benytter spaserturen til å lese de siste tekstmeldingene.