Når Kong Harald åpner det femte sameting og det blir konstituert 19. oktober, er det høyst sannsynlig Jarle Jonassen (55) fra Røros som inntar visepresidentstolen.

- Forutsetningen er at vi klarer å stable på beina et flertall. Det vil vise seg i løpet av de neste dagene, sier Jonassen som representerer Norske Samers Riksforbund (NSR) og er innvalgt fra krets 12 - Sørsameområdet.

«Firerbanden» på vippen

NSR har besatt toppvervene så lenge Sametinget har eksistert. Men etter dette valg er spenningen større enn på lenge. Etter den omstendelige opptellingsprosessen fikk NSR og Arbeiderpartiet inn 18 representanter hver, av totalt 43 mandater i Sametinget.

Denne fordelingen har lagt mye makt i hendene på de fire partiene Senterpartiet, Samefolkets parti, Samer bosatt i Sør-Norge og Flyttsamelista. «Firerbanden» er de døpt de fire partiene på vippen som bestemmer om Ap eller NSR får makta de kommende fire årene.

I forrige periode samlet alle disse partiene seg om NSR, bortsett fra Flyttsamelista som samarbeidet med Høyre.

- Det som har skjedd etter dette valget, er at vi på mange måter har fått et topartisystem. Det gjør forhandlingene vanskeligere. Men jeg kan vanskelig se for meg hvor aktuelt det er for noen av disse å inngå samarbeid med Ap, sier Jonassen.

Førstelinjetjeneste

Jonassen vil ikke overdrive betydningen det vil få for sørsamene dersom han vinner toppvervet.

- Jeg skal jobbe for vårt partiprogram som gjelder for hele landet og alle kretser. Samtidig er det klart at jo lengre opp i systemet jeg klatrer, jo bedre kan jeg overvåke det som skjer i min egen krets. Med en slik posisjon er jeg inne i førstelinjetjenesten, for å bruke et slikt uttrykk.

Dersom NSR vinner fram er det Aili Keskitalo fra Kautokeino som blir den neste sametingspresidenten etter åtte år med Sven-Roald Nystø.

Som kjent har det kommet kraftig kritikk mot gjennomføringa av årets sametingsvalg. Mens resultatet av Stortingsvalget var klart samme kveld, tok det halvannen uke før mandatfordelingen i Sametinget i Karasjok var klar.

- Det er beklagelig at det skal ta så lang tid for å få et valgresultat når vi skriver 2005. For eksempel har vi 70 kommuner i den sørsamiske kretsen, og alle stemmene skal sendes inn til opptelling i en og samme kommune. Vi har fått inn meldinger om flere steder hvor det har manglet stemmesedler. Men her vil jeg berømme Røros kommune som virkelig har tatt sametingsvalget på alvor, understreker Jarle Jonassen.