(Finnmark Dagblad)

«Saker som angår kvinner når ikke frem på Sametinget fordi kvinner er underrepresentert,» uttalte forsker Eva Josefsen til Finnmark Dagblad i fjor. Ravdna Anti i Karasjok Ap sa det like klart: «Det meste dreier seg jo om naturforvaltning på mannens premisser; forenklet betyr dette kjøring i utmark».

Sametinget har et forbedringspotensial når det gjelder å bli mer samfunnsrelatert og mer interessant for folk flest. Nevnte Josefsen har tidligere sett på hvilke saker som tas opp i Sametinget, og resultatet viser at det er rettighetsspørsmål og næringssaker som oftest når frem, samt saker som angår menn.

Egentlig er det en selvsagt ting at Sametinget også bør diskutere skolespørsmål, barnehage, miljø og helsepolitiske saker. Med et overtall av kvinner, og mest sannsynlig med en kvinne som president, er det god grunn til å tro at et bredere spekter av saker vil bli fremmet.

Ethvert miljø fungerer best med en miks av ulike mennesker. Kvinner og menn, unge og gamle med ulike bakgrunner. På Sametinget har vi flere ganger fått signaler om at ikke alt har vært i balanse. Som den gang Ragnhild Nystad fikk høre fra en mannlig politikerkollega at noen kvinner egner seg bedre som kaffekoker, enn som politiker.

Selv om enkelte menn har hatt et forkvaklet kvinnesyn, har den samiske kvinnen likevel alltid hatt en sterk posisjon i samisk familieliv. På mange måter har det vært et matriarkalsk samfunn. I så måte er det helt naturlig at kvinnene endelig får spille en vesentlig rolle på Sametinget.

For på Sametinget har herrene vært i flertall gjennom samtlige 16 år. Presidenten har alltid vært en mann. Inntrykket av at dette er en mannsbastion, har fått feste seg. Et slikt omdømme kan svekke troverdigheten til enhver institusjon. Likestilling handler om rettferdighet, ressursutnyttelse - og ulike interesseavveininger. Blant annet.

I perioden 2001-2005 var kvinneandelen kun 18 prosent, eller sju av 39 representanter på Sametinget. Det nye tinget har 22 kvinner av 43 representanter. Det er grunn til å tro at både Eva Josefsen og Ravdna Anti, og Sameland for øvrig, vil oppleve et mer dynamisk Sameting de neste fire årene.