!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon – Skam dere, FrP!
NSR er rystet over Fremskrittspartiets Aud Marthinsens påstander om samiskundervisning som selvmordsårsak blant barn og unge og tar fullstendig avstand fra utsagnet.

Publisert: 29.11.2010

– Vi tar fullstendig avstand fra FrPs uverdige utspill om at samisk opplæring på skolen skal være årsak til selvmord, sier Silje Karine Muotka, leder for Sametingets oppvekst-, omsorgs- og utdanningskomite.  – Det er sjokkerende at FrP kaster frem så ytterliggående og ikke minst udokumenterte påstander om at samiske barn presses til å være samer og at dette er begrunnelsen for at barn og ungdom tar selvmord.

– Vi i NSR er forferdet over at FrPs gruppeleder Aud Marthinsen kan finne på å fremme en slik sak på denne måten, sier Muotka. – Selvmord er en sak hvor vi politikere skal være ytterst varsomme med å skape frykt, og det er nettopp det FrPs gruppeleder her bidrar sterkt til.

– Vi vet at FRP inntar ekstreme posisjoner for å få medieoppmerksomhet, men det er usmakelig når de utnytter en så alvorlig sak som selvmord for å få oppmerksomhet om egen politisk agenda som er å legge ned Sametinget og fjerne samisk i alle former og i alle fora. Det finnes ikke noe som tyder på at barn og ungdom som har samisk som fag er mer utsatt for selvmord, sier Muotka ettertrykkelig.

– Vi vil tvert i mot fremheve at barn og unges språk og kunnskap om eget samfunn er helt sentralt i identitetsutviklingen og dermed trygghetsskapende. – Derfor mener NSR at man må satse enda mer på samisk språk og innhold i skolen! avslutter Muotka.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Samiskundervisning av Per Inge Østmoen 29.11.2010 16:55
Det må jo være helt klart, for alle som ikke har et svært dårlig forhold til samisk kultur og samer, at en styrking av samisk identitet fører til bedret psykisk helse for samer. Styrking og opprettholdelse av samisk språk er naturligvis en viktig del av dette.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

NSRs historie
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget
NSR går imot kollektiv avstraffelse
  • Rådet kopierer NSR

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S